Breaking News

Το πρώτο ηλεκτρικό SUV της Skoda (video)

Το πρώτο ηλεκτρικό SUV της Skoda (video)

Με φόντο πανέμορφα τοπία στην Ιρλανδία αποφάσισε η Skoda να φωτογραφίσει το νέο Enyaq iV, το οποίο πόζαρε φορώντας πράσινο καμουφλάζ.

Πρόκειται για το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο SUV της τσέχικης εταιρείας, η οποία έχει ήδη βάλει στην πρίζα το μικρό Mii. Ας δούμε τα βασικότερα χαρακτηριστικά του νέου Enyaq iV.

Σύμφωνα με τη Skoda το μήκος του θα είναι 4.6848 χλστ., το πλάτος του 1.877 χλστ., το ύψος του 1.618 χλστ. και το μεταξόνιο 2.765 χλστ., ενώ το μεγάλο του πορτμπαγκάζ θα φτάνει τα 585 λίτρα.

Είναι το πρώτο μοντέλο της Skoda που θα ανεγερθεί πάνω στην πλατφόρμα MΕB του Ομίλου Volkswagen, η οποία έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για τα νέα ηλεκτρικά οχήματα. Η παραγωγή του νέου Enyaq iV θα ξεκινήσει προς το τέλος του τρέχοντος έτους στο κεντρικό εργοστάσιο της Skoda, στη Μπλάντα Μπόλεσλαβ της Τσεχίας, ενώ στις αγορές θα λανσαριστεί αρχές του 2021.

Αρχικά θα διατίθεται στη συλλεκτική έκδοση ονόματι “Founder’s Edition”, η οποία θα είναι εξοπλισμένη με ειδικά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερη εμφάνιση, ενώ 1.895 αντίτυπα της παραπέμπουν στο έτος ίδρυσης της Skoda και τιμούν την ιστορία των 125 ετών.

Στη γκάμα του νέου Enyaq iV θα υπάρχουν πέντε διαφορετικές παραλλαγές ισχύος και τρία μεγέθη μπαταριών, ώστε να καλύπτεται κάθε ανάγκη. Το βασικό μοντέλο είναι το Enyaq iV 50 με μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 55 kWh και πίσω τοποθετημένο ηλεκτροκινητήρα 148 ίππων προσφέροντας αυτονομία 340 χλμ.

Αυτή αυξάνεται στα 390 χλμ. στο Enyaq iV 60 των 179 ίππων, εξοπλισμένο με μπαταρία χωρητικότητας 62 kWh. Το Enyaq iV 80 με μετάδοση κίνησης στους πίσω τροχούς παράγει 204 ίππους και έχει τη μεγαλύτερη αυτονομία 500 χλμ.

Η μπαταρία του, χωρητικότητας 82 kWh, χρησιμοποιείται επίσης από τις δύο εκδόσεις που είναι εφοδιασμένες με ένα δεύτερο ηλεκτρικό κινητήρα, τοποθετημένο εμπρός και συνεπώς με κίνηση σε όλους τους τροχούς. Ο λόγος για τα Enyaq iV 80X και Enyaq iV vRS, τα οποία παράγουν 265 και 306 ίππους αντίστοιχα.

Το κορυφαίο μοντέλο της γκάμας επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 6,2 δευτ. και φτάνει 180 χλμ./ώρα. Η μέγιστη αυτονομία και των δύο τετρακίνητων εκδόσεων ανέρχεται στα 460 χλμ.

Το νέο Enyaq iV μπορεί να φορτιστεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Εκτός από την συμβατική υποδοχή 230 Volt οικιακής πρίζας με έξοδο εναλλασσόμενου ρεύματος 2,3 kW, το όχημα μπορεί επίσης να φορτιστεί άνετα κατά τη διάρκεια της νύχτας στο σπίτι (ή την παραμονή στο γραφείο) χρησιμοποιώντας ένα Wall Box ισχύος έως και 11 kW. Αυτή διαρκεί έξι έως οκτώ ώρες, ανάλογα με το μέγεθος της μπαταρίας. Οι σταθμοί γρήγορης φόρτισης DC με ισχύ φόρτισης 125 kW αποτελούν την τρίτη επιλογή. Μπορούν να επαναφορτίζουν τη μπαταρία του από το 10% στο 80% σε μόλις 40 λεπτά.

Στο ευρύχωρο εσωτερικό του συναντάμε κεντρική οθόνης 13 ιντσών, head-up display επαυξημένης πραγματικότητας, μόνιμη σύνδεση στο διαδίκτυο και επενδύσεις από αειφόρα και οικολογικά υλικά, όπως ο φλοιός της ελιάς.

Δημήτρης Κεχαγιάς

Δημήτρης Κεχαγιάς


Tags assigned to this article:
Enyaq iVSKODASUVηλεκτροκίνητο

Related Articles

H Porsche ετοιμάζει αστρόπλοιο

Το γαλαξία ετοιμάζεται να κατακτήσει η Porsche και να απογειωθεί από την άσφαλτο. Αυτό όμως δε θα συμβεί στην πραγματικότητα,

Πόσο πουλήθηκε η ακριβότερη μοτοσικλέτα;

Σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια «έριξε» μπροστά στους δυο τροχούς της μοτοσικλέτας Vincent Black Lightning, ο νέος ιδιοκτήτης της προκειμένου να

Μπορεί η BMW M5 να περάσει την Lamborghini Gallardo;

Έναν κοινό παρονομαστή βρήκαν ότι έχουν η BMW M5 και η Lamborghini Gallardo και έτσι αποφάσισαν να αναμετρηθούν σε ένα