Εντυπωσιάζει το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της Toyota (video)

Εντυπωσιάζει το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της Toyota (video)

Μπορεί να άργησε η Toyota να καταθέσει τη δική της πρόταση στην ηλεκτροκίνηση, αλλά τώρα δίνει το «παρών» με το νέο bZ4X Concept.

Όπως προκύπτει από το όνομά του, το νέο μεσαίου μεγέθους SUV, εμφανίζεται σε πρωτότυπη μορφή, ενώ στις αγορές η έκδοση παραγωγής του αναμένεται να φτάσει στα μέσα του 2022. Σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία το νέο bZ4X Concept είναι το πρώτο μέλος μιας επερχόμενης γκάμας ηλεκτροκίνητων μοντέλων, ενώ αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Subaru.

Πρεμιέρα έκανε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Σαγκάη. Το ακρωνύμιο “bZ” στο όνομα του προέρχεται από τις λέξεις “beyond Zero”, υποδηλώντας της πρόθεση της Toyota να καταστεί κλιματικά ουδέτερη και να πετύχει μηδενικές εκπομπές ρύπων για το καλό του περιβάλλοντος και της κοινωνίας.

Οι γραμμές του νέου bZ4X Concept είναι αιχμηρές και δυναμικές, ενώ δε μοιάζει με κανένα υφιστάμενο μοντέλο της Toyota. Στο μπροστινό του τμήμα ξεχωρίζει η κάθετη μάσκα κλειστού τύπου, καθώς δεν υπάρχει κινητήρας εσωτερικής καύσης που να έχει ανάγκη ψύξης. Παρατηρήστε ακόμα το μπλε φόντο στο λογότυπο της Toyota, το μαύρο ένθετο που καλύπτει τα εμπρός φτερά και επεκτείνεται κάτω από τους εμπρός Led προβολείς.

Τεχνολογίας Led είναι και τα πίσω φωτιστικά σώματα που επικοινωνούν μεταξύ τους με μια λεπτή φωτιζόμενη γραμμή. Σημειώστε ότι είναι δομημένο πάνω στην αρθρωτή πλατφόρμα e-TNGA, η οποία έχει αναπτυχθεί αποκλειστικά για ηλεκτροκίνητα μοντέλα.

Διαβάστε επίσης: Αυτό το βελτιωμένο Toyota Hilux δεν είναι για το χωράφι

Από λευκό χαρτί ξεκίνησε η Toyota και τη σχεδίαση στο εσωτερικό του νέου bZ4X Concept. Η οθόνη του ψηφιακού πίνακα οργάνων έχει τοποθετηθεί πιο βαθιά στο ταμπλό, ενώ το τιμόνι βρίσκεται λίγο χαμηλότερα τοποθετημένο, εξασφαλίζοντας καλύτερη ορατότητα στον οδηγό.  Η κεντρική κονσόλα αποτελείται από μια μεγάλη οθόνη αφής, από μερικά κουμπιά και διακόπτες. Η υπερυψωμένη βάση της κεντρικής κονσόλας, δημιουργεί από κάτω της αποθηκευτικό χώρο.

Η Toyota αναφέρει ότι η ψηλή θέση οδήγησης προσφέρει ορατότητα και ότι το μακρύ μεταξόνιο εξασφαλίζει άνεση για τα πόδια των πίσω επιβατών. Προς το παρόν η Toyota δεν αποκαλύπτει τεχνικά χαρακτηριστικά για τον ηλεκτροκινητήρα, τη μπαταρία, την ισχύ, την ροπή, τις επιδόσεις και την αυτονομία του νέου bZ4X Concept.

Στη φόρτιση του θα συμβάλει το εγκατεστημένο σύστημα με ηλιακά πάνελ για τη συγκέντρωση ενέργειας. Ειδική μνεία γίνεται στο γεγονός ότι το νέο bZ4X Concept είναι το πρώτο στον κόσμο με σύστημα steer-by-wire.

Αυτή η τεχνολογία δίνει στον οδηγό μεγαλύτερο έλεγχο, αφαιρώντας από το τιμόνι τις παρεμβολές από τραχιές επιφάνειες του δρόμου και το φρενάρισμα, προσφέροντας έτσι μια πιο ακριβή απόκριση σύμφωνα με την ταχύτητα και τη γωνία διεύθυνσης του οχήματος.

Το σύστημα steer-by-wire απαλλάσσει επίσης το παραδοσιακό κυκλικό τιμόνι, καθώς το επάνω τμήμα του θα μπορεί να είναι ελλειπτικό. Eπίσης το νέο bZ4X Concept θα είναι και τετρακίνητο, διαθέτοντας ηλεκτροκινητήρα τόσο στον εμπρός όσο και στον πίσω άξονα.

Μέχρι το 2025, η Toyota θα λανσάρει σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερα από 70 εξηλεκτρισμένα μοντέλα, εκ των οποίων τα 15 θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά.Related Articles

Αυτό είναι το πρώτο ηλεκτρικό SUV της BMW (video)

Τον Απρίλιο του 2018 στο Σαλόνι του Πεκίνου η BMW είχε παρουσιάσει ένα πρωτότυπο αμιγώς ηλεκτροκίνητο SUV, το οποίο τώρα

Volkswagen ARVW: Ρεκόρ ταχύτητας 362 χλμ./ώρα το 1980!

Στην εξέλιξη ενός νέου μοντέλου παίζει μεγάλο ρόλο η επίτευξη της βέλτιστης αεροδυναμικής, καθώς επηρεάζει τις επιδόσεις του, την κατανάλωση

Ποιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο πήγε από τη Γερμάνια στην Ελβετία με μια φόρτιση; (video)

Για πολλούς ανασταλτικός παράγοντας στην αγορά αμιγώς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων είναι σίγουρα η αυτονομία που προσφέρουν. Για παράδειγμα αν θες να

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

<