Breaking News

Γκαζώνει και μας πορώνει το ηλεκτρικό Opel Corsa-e Rally! Ακούστε το! (video)

Γκαζώνει και μας πορώνει το ηλεκτρικό Opel Corsa-e Rally! Ακούστε το! (video)

Τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα είναι εντελώς αθόρυβα όταν κινούνται, αλλά αυτό το χαρακτηριστικό δεν ταιριάζει ούτε εξυπηρετεί το αγωνιστικό Corsa-e Rally.

Για το λόγο αυτό η Opel εγκατέστησε ένα ειδικό σύστημα ήχου που καθιστά το αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο αντιληπτό κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Θεατές και κριτές του αγώνα στις ειδικές διαδρομές θα μπορούν να ακούνε πότε πλησιάζει ένα αυτοκίνητο. Το Corsa-e Rally με το μοναδικό σύστημα ήχου, θα κάνει το ντεμπούτο του στις 7-8 Μαΐου στον εναρκτήριο γύρο του ADAC Opel e-Rally Cup, του πρώτου στον κόσμο πρωταθλήματος ενιαίου τύπου για ηλεκτρικά αυτοκίνητα ράλι.

Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή της εξέλιξης ότι το Opel Corsa-e Rally θα χρειαζόταν ένα σύστημα ήχου, ώστε να γίνεται αντιληπτό. Είναι κάτι που απαιτεί η γερμανική ομοσπονδία μηχανοκίνητου αθλητισμού για την ασφάλεια των αγωνιστικών παραγόντων και των θεατών. Ωστόσο, όπως σε άλλους τομείς του επαναστατικού ηλεκτρικού αγωνιστικού πρωτοτύπου, κανείς δεν διέθετε τη σχετική εμπειρία.

Αρχικά υπήρχε το θέμα του εξοπλισμού. Έπρεπε να είναι ισχυρό και ανθεκτικό σύστημα. Τα ηχεία του εμπορίου συνήθως εγκαθίστανται μέσα στα οχήματα ή σε κτίρια, επομένως σπάνια είναι αδιάβροχα. Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ράλι όμως, για να μπορεί να ακούγεται από τους θεατές, θα πρέπει τα ηχεία να τοποθετούνται εξωτερικά, όπου είναι πλήρως εκτεθειμένα σε κραδασμούς, σκόνη και υγρασία.

Διαβάστε επίσης: Επιστρέφει το Opel Manta αλλά με μια τεράστια διαφορά (video)

Οι μηχανικοί της Opel αναζήτησαν πολύ ανθεκτικά ηχεία και βρήκαν αυτό που έψαχναν σε ναυτιλιακά είδη. Στο εμπρός και πίσω τμήμα του Corsa-e Rally υπάρχουν τώρα δύο αδιάβροχα ηχεία το καθένα από τα οποία καταναλώνει ισχύ έως 400 watts. Αυτά τροφοδοτούνται από έναν ενισχυτή που λαμβάνει σήματα από τη δική του μονάδα ελέγχου. Το μαύρο κουτί λειτουργεί με ειδικό λογισμικό που «διαβάζει» τα δεδομένα του οχήματος.

Το σύστημα λειτουργεί με βάση τις στροφές του κινητήρα, αλλά και την ολίσθηση των τροχών. Η ρύθμιση του τελικού μοτίβου ήχου κράτησε αρκετούς μήνες. Το λογισμικό, αφού πέρασε από πολλές φάσεις εξέλιξης, βασίζεται τώρα σε έναν ήχο ρελαντί που μπορεί να προσαρμοστεί σε όλες τις στροφές και ταχύτητες.

Η ένταση του ήχου μπορεί να ρυθμίζεται σε δύο επίπεδα. Κατά την οδήγηση σε δημόσιους δρόμους μεταξύ των ειδικών διαδρομών, χρησιμοποιείται ένα αθόρυβο πρόγραμμα (quiet mode). Η ένταση αυξάνεται στο μέγιστο βαθμό στις Ειδικές Διαδρομές. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, οι ομάδες οφείλουν να προσαρμόζουν την ένταση του ήχου ανάλογα με τις συνθήκες.

Δημήτρης Κεχαγιάς

Δημήτρης Κεχαγιάς



Related Articles

Η Opel ετοιμάζει νέο ηλεκτρικό SUV με την κινέζικη Leapmotor

Η Opel αποκάλυψε τα σχέδιά της για ένα ολοκαίνουργιο ηλεκτρικό SUV της C κατηγορίας, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει το

Υπναράς οδηγός έβαλε το Tesla στον «αυτόματο πιλότο» και κοιμήθηκε!

Ένα από τα οφέλη της αυτόνομης οδήγησης, όταν εξελιχτεί και περάσει στην παραγωγή, είναι ότι ο οδηγός θα μπορεί να

Volvo: Έχει μια από τις καλύτερες εφευρέσεις του 2024 – Στο στάνταρ εξοπλισμό τoυ νέου EX90

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το διάσημο αμερικανικό περιοδικό TIME για τη Volvo, δημοσιεύοντας την ετήσια λίστα με τις καλύτερες εφευρέσεις. Αυτή