Breaking News

Απόδραση εννέα ατόμων με το μικροσκοπικό BMW Isetta (video)

Απόδραση εννέα ατόμων με το μικροσκοπικό BMW Isetta (video)

Σύμβολο ελευθερίας έγινε το λιλιπούτειο BMW Isetta το 1964 όταν το τείχος του Βερολίνου εμπόδιζε τη φυγή των κατοίκων προς την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία η BMW έφτιαξε μια ταινία μικρού μήκους με τον τίτλο «μικρή διαφυγή» που θα δείτε στο παρακάτω video και σίγουρα θα σας συγκινήσει.

Στο Μουσείο του Τείχους του Βερολίνου εκτίθεται σήμερα το Isetta, το οποίο είχε γίνει το μέσο απόδρασης συνολικά εννέα ανθρώπων από το Ανατολικό προς το Δυτικό Βερολίνο.

Ακόμα και η ίδια η BMW εκείνη την εποχή ανέφερε ότι με δυσκολία χωρούσαν δυο επιβάτες στο Isetta, επομένως φάνταζε σχεδόν αδύνατον να δημιουργηθεί μια κρύπτη στο εσωτερικό του που να χωράει άνθρωπο.

Ο Κλάους Ούντα Γιακόβι όμως μετά από έξι χρόνια φυγής από το Ανατολικό Βερολίνο θέλησε να βοηθήσει, παίρνοντας τεράστιο ρίσκο για τη ζωή του, τον καλύτερο του φίλο που είχε μείνει πίσω να περάσει τα αυστηρά φυλασσόμενα σύνορα. Ο Γιακόβι πίστευε ότι ένα τόσο μικρό αυτοκίνητο όπως το Isetta δε θα κινούσε τις υποψίες των στρατιωτικών.

Οι μελετημένες τροποποίησες που έκανε στο Isetta ήταν να αφαιρέσει το φίλτρο αέρα, τον εφεδρικό ελαστικό και το σύστημα θέρμανσης, ενώ αντικατέστησε  το δοχείο καυσίμου των 13 λίτρων με ένα χωρητικότητας μόλις 2 λίτρων. Το βράδυ της 23ης Μαΐου κατάφερε να περάσει τον έλεγχο και να απελευθερώσει το φίλο του στο Δυτικό Βερολίνο.

Το κόλπο του Γιακόβι διαδόθηκε γρήγορα και λέγεται ότι ακόμα οχτώ άτομα δραπέτευσαν με ανάλογα τροποποιημένα Isetta…



Related Articles

Με γενετικό υλικό του Mitsubishi Outlander PHEV επιστρέφει το Model A

Η Mitsubishi στις αρχές του έτους είχε προαναγγείλει την πρωτότυπη ιδέα της, να αναγεννήσει το πρώτο της επιβατικό μοντέλο, το

Δάκρυα και συγκίνηση για το τέλος του Volkswagen Beetle (video)

Στην αυγή της νέας δεκαετίας το εμβληματικό Beetle έχει ήδη ρίξει αυλαία στην επιτυχημένη πολύχρονη πορεία του, καθώς η Volkswagen

Ιστορική καταστροφή για αυτοκίνητο του 1939 – Έπεσε κατά λάθος μέσα σε λίμνη (φωτογραφίες)

Άδοξο τέλος είχε ένα ιστορικό αυτοκίνητο, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες βρέθηκε στον πάτο μιας λίμνης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι