Breaking News

Το νέο Opel Grandland πήρε αύξηση σε όλα – Με ηλεκτρική και plug-in υβριδική έκδοση (φωτογραφίες & βίντεο)

Το νέο Opel Grandland πήρε αύξηση σε όλα – Με ηλεκτρική και plug-in υβριδική  έκδοση (φωτογραφίες & βίντεο)

H Opel μας συστήνει το νέο Grandland, το οποίο ως ναυαρχίδα της μάρκας εξηλεκτρίστηκε ακόμα περισσότερο, εξελίχτηκε σχεδιαστικά και αναβαθμίστηκε τεχνολογικά.

Έμπνευση για το νέο Grandland αντλήθηκε από το πρωτότυπο Εxperimental, όπως η μάσκα 3D Vizor με το φωτιζόμενο λογότυπο του «κεραυνού» που τοποθετείται στο κέντρο της μάσκας, καθώς και τα μόνιμα φωτιζόμενα γράμματα “Opel” στο πίσω τμήμα και οι Intelli-Lux Pixel HD προβολείς με περισσότερα από 50.000 μεμονωμένα στοιχεία (51.200 για την ακρίβεια με 25.600 σε κάθε πλευρά).

Παράλληλα το νέο Grandland είναι μεγαλύτερο σε διαστάσεις με μήκος 4.650 χλστ. (+173 χλστ.), πλάτος 1.905 χλστ. (+64 χλστ.), ύψος 1.660 χλστ. (+19 χλστ.).  Η δίχρωμη οροφή, που μοιάζει να αιωρείται, προσδίδει στο νέο  Grandland μια κομψή εμφάνιση. Το μακρύ μεταξόνιο των 2.784 χλστ. εξασφαλίζει αυξημένη ευρυχωρία στην καμπίνα και το χώρο αποσκευών. Τα πίσω καθίσματα μπορούν να αναδιπλωθούν κατά 40:20:40, δημιουργώντας έτσι έναν χώρο φόρτωσης έως και 1.641 λίτρα.

Η διάταξη του εσωτερικού ακολουθεί ένα οριζόντιο θέμα, με γραμμές που διατρέχουν τον πίνακα οργάνων μέχρι τις πόρτες, ενισχύοντας την αίσθηση πλάτους και ευρυχωρίας, ενώ η ελαφρώς προσανατολισμένη προς τον οδηγό κεντρική οθόνη 16 ιντσών και η ψηλά τοποθετημένη κεντρική κονσόλα δημιουργούν μια σπορ αίσθηση.

Πίσω από το τιμόνι, ένας πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων παρέχει βασικές πληροφορίες και, σε συνδυασμό με την οθόνη Intelli-HUD head-up display, επιτρέπει στον οδηγό να επικεντρωθεί στην απόλαυση της οδήγησης, χωρίς να χρειάζεται να πάρει τα μάτια του από τον δρόμο. Ο οδηγός έχει επίσης τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει χειροκίνητα ή αυτόματα τη λειτουργία Pure Mode. Η λειτουργία αυτή μειώνει το περιεχόμενο στην οθόνη πληροφόρησης οδηγού, την head-up display και την κεντρική οθόνη, εξασφαλίζοντας ακόμα λιγότερη απόσπαση της προσοχής κατά την οδήγηση τη νύχτα ή στη βροχή. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της Opel, οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες ρυθμίσεις, όπως ο κλιματισμός, μπορούν επίσης να επιλεχθούν μέσω φυσικών κουμπιών.

Οι πλευρικοί αεραγωγοί είναι ενσωματωμένοι στην πόρτα, γεγονός που δίνει έμφαση στο πλάτος του πίνακα οργάνων. Το επάνω τμήμα του πίνακα οργάνων διαθέτει μια όμορφη σχεδίαση και χωρίζεται αισθητικά σε δύο επιφάνειες. Στο κάτω τμήμα, το “edge light”, το οποίο βασίζεται στην ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο Vizor, προσδίδει μια “γυάλινη” εικόνα χρώματος και φωτός, που ενισχύεται από τον περιφερειακό φωτισμό στον πίνακα οργάνων και στα ένθετα των θυρών. Το μεσαίο τμήμα του πίνακα οργάνων είναι ντυμένο με ύφασμα και οπτικά καταλήγει στην πόρτα, δημιουργώντας ένα ελκυστικό cockpit.

Το εσωτερικό προσφέρει επίσης μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εμπειρία, χάρη στα βραβευμένα εργονομικά καθίσματα AGR της Opel. Πιστοποιημένα από την “Aktion Gesunder Rücken e. V.” (“Καμπάνια για υγιέστερη πλάτη”), εισάγουν ένα νέο χαρακτηριστικό άνεσης: τα ηλεκτρικά μαξιλαράκια, για τη βελτίωση της πλευρικής άνεσης. Τα καθίσματα διαθέτουν επίσης λειτουργία εξαερισμού και μασάζ για τον οδηγό. Παράλληλα, οι επιβάτες στο πίσω μέρος απολαμβάνουν 20 mm επιπλέον χώρο για τα πόδια, σε σχέση με το απερχόμενο Grandland. Επιπλέον, το πατενταρισμένο χαρακτηριστικό Intelli-Seat των μπροστινών καθισμάτων παρέχει καλύτερη υποστήριξη στο κάτω τμήμα της σπονδυλικής στήλης, εξασφαλίζοντας εξαιρετική άνεση, ακόμα και στα μακρινά ταξίδια στην Autobahn. Τέλος, όλα τα υφάσματα στο εσωτερικό προέρχονται από 100% ανακυκλωμένα υλικά.

Καθώς πρόκειται για οικογενειακό όχημα, δόθηκε μεγάλη έμφαση στην ευελιξία του εσωτερικού. Ο στόχος δεν ήταν μόνο να συμπεριληφθούν πολυάριθμοι αποθηκευτικοί χώροι, αλλά και να βρεθούν καινοτόμες λύσεις που θα διευκολύνουν τη ζωή των πελατών. Το αποκορύφωμα αυτών των έξυπνων λύσεων είναι το PixelBox.

Με το φωτιζόμενο ημιδιαφανές γυαλί και το υφασμάτινο περιτύλιγμα, αυτό το στοιχείο βελτιώνει αισθητικά την εμφάνιση της κονσόλας, ενώ παράλληλα είναι εξαιρετικά λειτουργικό. Ο ασύρματος φορτιστής smartphone βρίσκεται πίσω από το γυαλί, ώστε οι συσκευές να φορτίζονται ενώ αποθηκεύονται με ασφάλεια. Συνολικά, το νέο Grandland προσφέρει πάνω από 35 lt αποθηκευτικών χώρων στο εσωτερικό, από το Pixel Box και τις θήκες τηλεφώνων στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων, μέχρι τον μεγάλο αποθηκευτικό χώρο κάτω από την κεντρική κονσόλα.

Οι πελάτες που προτιμούν άλλα συστήματα κίνησης από μια αμιγώς ηλεκτρική επιλογή, θα βρουν αυτό που επιθυμεί η καρδιά τους στην ολοκληρωμένη γκάμα κινητήριων συνόλων του νέου Grandland. Το νέο Grandland Plug-in Hybrid με ηλεκτρική αυτονομία έως και 85 km (WLTP1) και το Grandland Hybrid με τεχνολογία 48V προσφέρουν περαιτέρω συναρπαστικές λύσεις, οι οποίες προσφέρουν οδηγική απόλαυση και ταυτόχρονα περιορίζουν την κατανάλωση και τις εκπομπές CO2.

Και ενώ το Grandland μειώνει τις εκπομπές ρύπων, εξακολουθεί να προσφέρει μια δυναμική και άνετη οδηγική εμπειρία. Αυτό καθίσταται εφικτό χάρη στα αμορτισέρ με τεχνολογία επιλεκτικής απόσβεσης ανάλογα με τη συχνότητα. Αυτή η μοναδική τεχνολογία δημιουργεί ένα δεύτερο υδραυλικό κύκλωμα στον θάλαμο του αμορτισέρ, για να προσαρμόζει μηχανικά τη δύναμη απόσβεσης σε σχέση με τη συχνότητα.

Ανάλογα με την κατάσταση, τις συνθήκες του οδοστρώματος και το στυλ οδήγησης, επιτρέπει διαφορετικά χαρακτηριστικά απόσβεσης για άνετη ολίσθηση σε υψηλές συχνότητες, καθώς και για ένα σπορ στυλ οδήγησης με πιο άμεση επαφή με τον δρόμο σε χαμηλές συχνότητες. Το Grandland αντιδρά ακόμα πιο άμεσα σε κάθε εντολή του οδηγού και, όπως κάθε μοντέλο της Opel, παραμένει σταθερό κατά το φρενάρισμα, τις στροφές και τις υψηλές ταχύτητες στην Autobahn. Το DNA της Opel είναι εμφανές στην ειδική ρύθμιση των ελατηρίων, της αντιστρεπτικής ράβδου, του συστήματος διεύθυνσης και του ESC.

Το ελκυστικό πακέτο που προσφέρει το νέο, κορυφαίο SUV της Opel ολοκληρώνεται με μια εκτεταμένη σειρά από συστήματα υποστήριξης οδηγού, όπως το Αυτόματο Cruise Control με λειτουργία Stop & Go, το σύστημα προηγμένης αναγνώρισης οδικών σημάτων και το In Crash Braking, ένα σύστημα που βοηθά στην αποφυγή δευτερεύουσας σύγκρουσης σε περίπτωση ατυχήματος.

Επίσης, διατίθεται προαιρετικά το σύστημα Drive Assist 2.0, το οποίο ενσωματώνει πολυάριθμα ηλεκτρονικά βοηθήματα και τα συνδυάζει με ημιαυτόματη υποβοήθηση αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας και έξυπνη προσαρμογή ταχύτητας. Εάν η λωρίδα στην οποία επιθυμεί να κινηθεί ο οδηγός είναι ελεύθερη, το σύστημα κατευθύνει το Grandland προς αυτήν με μικρές κινήσεις του τιμονιού. Η λειτουργία προσαρμογής ταχύτητας διασφαλίζει ότι η ταχύτητα του οχήματος μειώνεται όταν αναγνωριστεί ένα νέο, χαμηλότερο όριο ταχύτητας ή αυξάνεται μέχρι το όριο, αν αυτό είναι ψηλότερο.

Το Drive Assist 2.0 δεν χρησιμοποιεί μόνο αισθητήρες, αλλά και ‘over-the-air’ ενημερώσεις από το διαδίκτυο. Το παρκάρισμα και οι ελιγμοί διευκολύνονται επίσης από τους αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός και πίσω, την κάμερα οπισθοπορείας με λειτουργία αυτόματου καθαρισμού και την κάμερα Intelli-Vision 360°.

Χάρη στην υπερσύγχρονη νέα πλατφόρμα του, τις καινοτόμες νέες τεχνολογίες σε συνδυασμό με πολυάριθμα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που πρωτοεμφανίστηκαν στο πρωτότυπο Opel Experimental, το νέο Grandland τοποθετείται με άνεση στην κορυφή της γκάμας των SUV της Opel, ενώ φέρνει ένα νέο επίπεδο αμιγώς ηλεκτρικής ελευθερίας στη στρατηγική εξηλεκτρισμού της Opel.

Για πρώτη φορά το Grandland θα διατίθεται και με αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση. Σημειώνεται ότι είναι το πρώτο μοντέλο της γερμανικής εταιρείας που βασίζεται στην πλατφόρμα STLA Medium για τα ηλεκτρικά οχήματα του Ομίλου Stellantis.

Χάρη στη νέα αρχιτεκτονική, τη νέα επίπεδη τοποθέτηση της μπαταρίας, με χωρητικότητα έως και 98 kWh, τον ηλεκτροκινητήρα νέας γενιάς και πλήθος χαρακτηριστικών εξοικονόμησης ενέργειας, όπως η αντλία θερμότητας, το νέο Grandland Electric θα είναι σε θέση να προσφέρει μια ηλεκτρική αυτονομία έως και περίπου 700 χλμ. (μέτρηση WLTP). Σε ένα δημόσιο σταθμό ταχείας φόρτισης, χρειάζονται μόνο 26 λεπτά περίπου, για την επαναφόρτισης της μπαταρίας στο 80% της χωρητικότητάς της.

 

 


Tags assigned to this article:
GRANDLANDOpelηλεκτρικόνέα γενιά

Related Articles

Κλασσικά μοντέλα της Renault έγιναν ταξί (video)

Με το στόμα ανοιχτό έμειναν όσοι ζήτησαν ένα όχημα από τη γαλλική εταιρία Marcel για να τους μεταφέρει στους προορισμούς

Έκθεση με σημαντικά μοντέλα της Porsche

Τα κυριότερα κεφάλαια από την ιστορία των 70 ετών της παρουσιάζει η Porsche διοργανώνοντας μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα Έκθεση κλασικών της

Κομψό, πολυτελές και με καρότσα το νέο Mazda BT-50 (video)

Το νέο μοντέλο της Mazda θα συχνάζει σε εργοτάξια και χωράφια, καθώς ανήκει στην κατηγορία των pickup. Ο λόγος για