Breaking News
Hyundai i20 N: Το τέλος μιας «καυτής» εποχής με 100 συλλεκτικά οχήματα
Η Hyundai αποφάσισε να αποχαιρετήσει το i20 N με έναν τρόπο αντάξιο της φήμης που απέκτησε
...Πόσα αυτοκίνητα πουλήθηκαν στην Ελλάδα το Μάιο – Κυριαρχούν υβριδικά και SUV
Η αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα συνέχισε την ανοδική της πορεία και το Μάιο του 2026, παρά
...BMW: Πάνω από 200 εκατ. χλμ. χωρίς χέρια στο τιμόνι – Πώς λειτουργεί το Highway Assistant
Η αυτόνομη οδήγηση μπορεί να βρίσκεται ακόμη μακριά από την πλήρη εφαρμογή της στους δημόσιους δρόμους,
...Mazda MX-5: Με 4 επιπλέον ίππους, νέες εκδόσεις και περισσότερο εξοπλισμό
Στοχευμένες βελτιώσεις ανακοίνωσε η Mazda για το MX-5, οι oποιες ενισχύουν το χαρακτήρα του, χωρίς να
...Changan Hellas: Νέα έκθεση στη Λάρισα με επίκεντρο τα Deepal S07 και S05
Η ανάπτυξη του δικτύου της Changan Hellas στην ελληνική αγορά συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Μόλις εγκαινίασε
...BMW: Ανάκληση 2.521 αυτοκινήτων στην Ελλάδα – Σύσταση να μην κυκλοφορούν μέχρι την επισκευή
Μία από τις σοβαρότερες ανακλήσεις των τελευταίων ετών ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, καθώς 2.521 οχήματα
...
Το εργοστάσιο της Seat που έχει κατασκευάσει 12 εκατομμύρια οχήματα (video)
Πριν από τρεις δεκαετίες η Seat έκοψε την κορδέλα εγκαινίων στο κεντρικό της εργοστάσιο Μαρτορέλ που βρίσκεται στην Ισπανία. Η 30η επέτειος του εργοστασίου συμπίπτει με την έναρξη του μεγαλύτερου μετασχηματισμού του, με μια τεράστια επένδυση ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η μετάβαση από την παραγωγή αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης σε αμιγώς ηλεκτροκίνητα θα επηρεάσει κάθε τομέα του εργοστασίου, όπως την έρευνα και την ανάπτυξη, την εφοδιαστική αλυσίδα, τους ανθρώπους και την οργάνωση. Η παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όχι μόνο για τη Seat αλλά και για διάφορες μάρκες του Ομίλου Volkswagen, θα ξεκινήσει μέχρι το 2025.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Seat και της Cupra, Wayne Griffiths, δήλωσε: «Τα τελευταία 30 χρόνια, η Seat δημιούργησε θέσεις εργασίας και ενίσχυσε τη βιομηχανική ανάπτυξη στη χώρα μας, ενώ υπάρχουν ακόμη περισσότερα σχέδια για το μέλλον. Φιλοδοξία μας είναι να παράγουμε ηλεκτρικά οχήματα που θα κατασκευάζονται στην Ισπανία από το 2025 και, ως μέρος αυτού του μετασχηματισμού, το εργοστάσιο Μαρτορέλ θα κατασκευάζει επίσης το ηλεκτρικό Cupra UrbanRebel. Χάρη σε αυτό το έργο, το πιο σημαντικό για την εταιρεία μας τα επόμενα χρόνια, οι εργαζόμενοί μας και το εργοστάσιο θα ξεκινήσουν μια νέα εποχή».
Ο μετασχηματισμός της εταιρείας είναι σύμφωνος με τη σαφή δέσμευση της Seat και του Ομίλου Volkswagen για τον εξηλεκτρισμό της Ισπανίας με το project “Future: Fast Forward”. Το ρεύμα της ηλεκτροκίνησης δε θα χτυπήσει μόνο το Μαρτορέλ, αλλά και το εργοστάσιο στην Παμπλόνα. Παράλληλα θα χτιστεί ένα νέο gigafactory μπαταριών στο Σαγούντο και θα δημιουργηθεί ένα πλήρες οικοσύστημα προμηθευτών. Εκτιμάται ότι αυτό το έργο θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ισπανική οικονομία άνω των 21.000 εκατομμυρίων ευρώ.
Παράλληλα, η Seat θα επενδύσει στις εγκαταστάσεις παραγωγής της για να μετατρέψει το Mαρτορέλ σε ένα έξυπνο εργοστάσιο. Για να γίνει αυτό, θα εφαρμόσει εργαλεία δεδομένων και επιχειρηματικής ευφυΐας, εικονική πραγματικότητα και χρήση μεγάλων δεδομένων για τη βελτίωση των διαδικασιών παραγωγής και την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο.
Διαβάστε επίσης: Ποιο είναι το πρώτο Volkswagen με φωτιζόμενο πίσω λογότυπο;
Για την ιστορία να πούμε ότι το εργοστάσιο Μαρτορέλ εγκαινιάστηκε το 1993, μετά από 34 μήνες κατασκευαστικών εργασιών. Εκείνη την εποχή επενδύθηκαν 244,5 δισεκατομμύρια ισπανικές πεσέτες για την ανέγερσή του που αντιστοιχούν σε 1,47 δισεκατομμύρια ευρώ. Το εργοστάσιο έχει συνολική επιφάνεια 2,8 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, που ισοδυναμεί με 400 γήπεδα ποδοσφαίρου.
Το πλάνο ήταν να μεταφερθεί εκεί η παραγωγή οχημάτων από τις παλιές εγκαταστάσεις της Zona Franca στη Βαρκελώνη, όπου κατασκευάζονταν τα Seat από το 1953. Σύμφωνα με την ισπανική εταιρεία στο εργοστάσιο Μαρτορέλ εργάζονται σήμερα 12.000 υπάλληλοι, ενώ συνολικά από τη γραμμή παραγωγής του έχουν εξέλθει περισσότερα από 12 εκατομμύρια οχήματα, στα οποία περιέχονται 45 διαφορετικά μοντέλα που εξάγονται σε πάνω από 70 χώρες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2022 το 83% της παραγωγής εξήχθη.
Τα πρώτα Seat που κατασκευάστηκαν στο Μαρτορέλ ήταν η δεύτερη γενιά του Ibiza και η πρώτη γενιά του Cordoba, ενώ η ημερήσια παραγωγική ικανότητα ήταν 1.500 οχήματα. To μοντέλο με το μεγαλύτερο αριθμό παραγωγής στο Μαρτορέλ είναι το Ibiza (4,7 εκατ.), δεύτερη έρχεται η γκάμα του Leon (2,5 εκατ.) και τρίτο το Cordoba (πάνω από 1 εκατ.). Ως μέρος του Ομίλου Volkswagen, η Seat έχει κατασκευάσει στο εργοστάσιο Μαρτορέλ και μοντέλα της Audi όπως το Q3 και το A1, ενώ το πιο κατασκευασμένο αυτοκίνητο σήμερα είναι το Cupra Formentor.
Related Articles
Το πιο γρήγορο περιπολικό Skoda Octavia
Όταν ακούμε στην Ελλάδα το όνομα της Skoda Octavia στο μυαλό μας κατευθείαν έρχονται τα ταξί και τα περιπολικά. Στην
Ταξί χωρίς οδηγό από την Nissan (video)
Στο μέλλον οι οδηγοί των ταξί δε θα χρειάζεται να δουλεύουν, καθώς θα στέλνουν τα οχήματα τους να βγάλουν μόνα
Η Porsche έχει πείρα τριάντα ετών στην τετρακίνηση (video)
Πριν από τρείς ολόκληρες δεκαετίες η Porsche έβαλε στην παραγωγή την Type 964 Carrera 4, η οποία ήταν το πρώτο





