Breaking News

Μεταχειρισμένο εισαγόμενο αυτοκίνητο; Πώς θα μάθετε την πραγματική του κατάσταση;

Μεταχειρισμένο εισαγόμενο αυτοκίνητο; Πώς θα μάθετε την πραγματική του κατάσταση;

Tα τελευταία χρόνια οι μάντρες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ελλάδα έχουν κατακλυστεί από εισαγόμενα οχήματα, τα οποία έρχονται κυρίως από την αγορά της Γερμανίας.

Τα εν λόγω αυτοκίνητα συχνά έχουν γυρισμένα χιλιόμετρα (μεγάλες αποκλίσεις) και δεν υπάρχει ιστορικό για τα σέρβις τους.  Για την προστασία του υποψήφιου αγοραστή ανακοινώθηκε λοιπόν ότι από 27 Σεπτεμβρίου του 2019 το Υπουργείο Μεταφορών μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που φτάνουν στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα θα γνωστοποιούνται τα «χιλιόμετρα» του εκάστοτε αυτοκινήτου κατά την τελευταία του διέλευση για σέρβις, οι ανακλήσεις που οφείλεται να έχουν γίνουν, το ιστορικό ΚΤΕΟ στη χώρα προέλευσης (άρα και τα «χιλιόμετρα» που είχε το αυτοκίνητο, όταν ελέγχθηκε και τυχόν βλάβες) και πολλές ακόμα πληροφορίες.

Από την πλευρά του ο ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων) επισημαίνει τα εξής:

-Στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ η παραποίηση του ιστορικού του αυτοκινήτου (γυρισμένα «χιλιόμετρα, αλλαγή έτους πρώτης κυκλοφορίας, δήλωση ψευδούς περιβαλλοντικής κλάσης, ζημιές κα.) αποτελεί ποινικό αδίκημα.

–Στις ίδιες χώρες, τα αυτοκίνητα με πολλά χιλιόμετρα πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, καθώς διατίθενται ως διαφορετικής ποιότητας προϊόντα, σε σχέση με αυτοκίνητα που έχουν διανύσει λογικές, για την ηλικία τους αποστάσεις.

-Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν ότι τυχόν ατασθαλίες κατά τον τελωνισμό των εισαγομένων μεταχειρισμένων «ακολουθούν» το όχημα. Συνεπώς, μελλοντικοί ιδιοκτήτες μπορεί να βρεθούν με αυτοκίνητα δεσμευμένα, αν σε δεύτερο χρόνο διαπιστωθούν ζητήματα παρατυπιών.

-Όλες οι χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν μέτρα να αποθαρρύνουν την κυκλοφορία των παλαιών, ρυπογόνων αυτοκινήτων, ώστε να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο οδικής ασφάλειας και να ελαχιστοποιήσουν την επιβάρυνση στο περιβάλλον.

-Συνέπεια είναι, οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές μεταχειρισμένων να μεταφέρουν στις πόλεις της Ελλάδας το επικείμενο πρόβλημα ρύπανσης άλλων χωρών, καθώς η χώρα μας καταλήγει να «συνταξιοδοτεί» τα υπέργηρα αυτοκίνητα της Ευρώπης.

-Η τυχόν παραποίηση κρίσιμων στοιχείων για την κατάσταση στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα δεν είναι μόνο ευθεία παραπλάνηση για τον καταναλωτή, αλλά επίσης θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των επιβαινόντων, αφού ο ανυποψίαστος αγοραστής δεν μπορεί να γνωρίζει τις ανάγκες συντήρησης και επισκευής του οχήματος, με βάση την πραγματική ηλικία του.

-Είναι απόλυτα θεμιτό να λειτουργεί η αγορά εισαγομένων μεταχειρισμένων, σε κάλυψη αναγκών των καταναλωτών. Όμως, πρέπει η πολιτεία να μεριμνά οι καλόπιστοι αγοραστές να μην γίνονται θύματα τυχόν επιτηδείων.

Τονίζεται τέλος, ότι η πλατφόρμα του Υπουργείου Μεταφορών, εκτός της ως άνω πληροφόρησης των καταναλωτών, θα λειτουργήσει επαληθευτικά και για τα στοιχεία που δηλώθηκαν κατά τη εισαγωγή των μεταχειρισμένων ως σήμερα, καθώς πολλοί καταναλωτές μπορεί να έχουν ήδη γίνει θύματα εξαπάτησης.Related Articles

Αστυνομικός παραβίασε stop και συνέλαβε αυτόν που τράκαρε (video)

Η εξωτερική κάμερα ασφαλείας ενός σπιτιού στο νοτιοδυτικό Ντιτρόιτ κατέγραψε ένα ασημί Jeep Patriot να παραβιάζει πινακίδα STOP σε διασταύρωση

Γιατί αυτοκίνητα στην Κίνα παρακολουθούνται από την κυβέρνηση;

Εκατοντάδες αυτοκίνητα που κινούνται στους δρόμους της Κίνας αναμεταδίδουν διάφορα δεδομένα σχετικά με αυτά στην κυβέρνηση της χώρας. Οι πληροφορίες

Η Τροχαία σταμάτησε κόντρες στο Λυκαβηττό

Φρένο στο ανεξέλεγκτο και επικίνδυνο γκάζι που ετοιμάζονταν να πατήσουν οδηγοί στην Πλατεία Λυκαβηττού έβαλε η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής. Συγκεκριμένα

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

<