Breaking News

Ιδού το πρώτο υβριδικό λεωφορείο στην Ελλάδα-Σε ποια πόλη κάνει δρομολόγια;

Ιδού το πρώτο υβριδικό λεωφορείο στην Ελλάδα-Σε ποια πόλη κάνει δρομολόγια;

Ο λόγος για το λεωφορείο Volvo 7900 Full Hybrid, το οποίο παραδόθηκε στο Αστικό ΚΤΕΛ Λάρισας και ήδη πραγματοποίησε το πρώτο του δρομολόγιο στους δρόμους της πόλης, ενώ θα τεθεί στη διάθεση του κοινού τις προσεχείς ημέρες.

Πρόκειται για το πρώτο Full Hybrid αστικό λεωφορείο στην Ελλάδα, μήκους 12 μέτρων και συνολικής χωρητικότητας 102 επιβατών, το οποίο αυτοφορτίζεται. Συνδυάζει έναν πετρελαιοκινητήρα απόδοσης 240 ίππων (2.200 σ.α.λ.) και 918 Nm ροπής (1.200-1.600 σ.α.λ.). με έναν υδρόψυκτο ηλεκτροκινητήρα τεχνολογίας I-SAM 600v ac μέγιστης ισχύος και ροπής 160 ίππων και 800 Nm αντιστοίχως.

Το σύστημα κίνησης συνδυάζεται με αποθήκευση/ανάκτηση ενέργειας σε συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου που τροφοδοτούν τον ηλεκτροκινητήρα. Η κατασκευή του αμαξώματος από έναν συνδυασμό αλουμίνιου και χάλυβα, δίνει τέλεια ισορροπία αντοχής και χαμηλού βάρους. Τα σύνθετα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ανθεκτικά, ενώ παράλληλα κάνουν το όχημα ελαφρύτερο και συνεισφέρουν στην εξοικονόμηση καυσίμου.

Στο εσωτερικό του λεωφορείου τα μεγάλα παράθυρα, τα εργονομικά καθίσματα και ο ελεγχόμενος διζωνικός κλιματισμός (επιβάτες-οδηγός) εξασφαλίζουν την άνεση των επιβατών. Το χαμηλό ύψος του δαπέδου επιτρέπει την εύκολη και ασφαλή επιβίβαση ή αποβίβαση. Το περιβάλλον του οδηγού στο λεωφορείο Volvo 7900 Hybrid είναι πιθανώς ένα από τα καλύτερα στην αγορά, με εργονομία παγκόσμιας κλάσης και κορυφαία ορατότητα. O πίνακας οργάνων εμφανίζει μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες, για να επιτρέπει στον οδηγό να παραμείνει συγκεντρωμένος και σε εγρήγορση.

Το ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα διεύθυνσης Volvo Dynamic Steering (VDS) είναι μια επαναστατική καινοτομία της σουηδικής εταιρείας που προσφέρει εντυπωσιακά πλεονεκτήματα. Καλύτερη κατευθυντικότητα και ευκολότερο χειρισμό του λεωφορείου κατά τους ελιγμούς σε κυκλικούς κόμβους και στενές στροφές. Επίσης, προσφέρει απόλυτη σταθερότητα και έλεγχο σε συνδυασμό με λιγότερη μυοσκελετική καταπόνηση του οδηγού. Η αντίσταση του τιμονιού μειώνεται και αυτό επανέρχεται αυτόματα στο κέντρο μόλις ο οδηγός ελαττώσει τη δύναμη με την οποία κρατά το τιμόνι.

Το Volvo 7900 Hybrid είναι ένα πλήρως υβριδικό λεωφορείο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργεί με μηδενικούς ρύπους σε πλήρη ηλεκτρική λειτουργία κατ’ επιλογή, πχ. πριν φτάσει στη στάση, ενώ βρίσκεται σε ακινησία για την επιβίβαση ή αποβίβαση των επιβατών αλλά και καθώς απομακρύνεται από αυτή.

Ο πετρελαιοκινητήρας ξεκινάει να λειτουργεί όταν η ταχύτητα φτάσει στα 50 χλμ./ώρα. Σε αντίθεση με τα ηλεκτρικά λεωφορεία, η μπαταρία λιθίου του Volvo 7900 Hybrid φορτίζεται από τον πετρελαιοκινητήρα (όταν αυτός είναι σε λειτουργία) ή όταν ο οδηγός φρενάρει. Για αυτόν το λόγο τα υβριδικά λεωφορεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν σε οποιαδήποτε διαδρομή λεωφορείου τόσο σε αστικές περιοχές όσο και σε προάστια, χωρίς να εξαρτώνται από την ύπαρξη σχετικών υποδομών φόρτισης.

Η κατανάλωση καυσίμου και οι εκπομπές CO2 είναι έως και 39% χαμηλότερες σε σχέση με ένα συμβατικό πετρελαιοκίνητο λεωφορείο, γεγονός που το καθιστά σε ένα από τα πλέον αποδοτικά και αξιόπιστα στην αγορά.

Η παράδοση του λεωφορείου Volvo 7900 Full Hybrid πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη παρουσία του Προέδρου του Αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας κ. Μιχάλη Σακελλαρίου και του Προέδρου του Αστικού ΚΤΕΛ Σαλαμίνας κ. Γιάννη Σακελλαρίου.Related Articles

Δείτε ασθενοφόρο να τρέχει με 140 χλμ./ώρα (video)

Όταν κάποιος ασθενής πρέπει να φτάσει επειγόντως στο νοσοκομείο οι οδηγοί των ασθενοφόρων επιτρέπεται, εφόσον έχουν αναμμένο το φάρο και

Bαν της Hyundai με 405 ίππους κάνει drift (video)

Όταν η Hyundai μας σύστησε το i30 N, το πρώτο της μοντέλο επιδόσεων, μας απέδειξε ότι γνωρίζει πως να αφήνει

Ποια χώρα προτιμάει λεωφορεία της Mercedes;

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Πολωνία που θα χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα επιβιβάζονται σε λεωφορεία που φέρουν το αστέρι

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

<