Breaking News

ΕΛ.ΑΣ.: «Βροχή» προστίμων για μη χρήση κράνους σε όλη τη χώρα (βίντεο)

ΕΛ.ΑΣ.: «Βροχή» προστίμων για μη χρήση κράνους σε όλη τη χώρα (βίντεο)

Παρά τους εντατικούς ελέγχους και τις συνεχείς καμπάνιες ενημέρωσης, η μη χρήση κράνους εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις πιο συχνές και επικίνδυνες παραβάσεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά την 43η εβδομάδα της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους» καταγράφηκαν περισσότερες από 1.400 παραβάσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Στο διάστημα 20 έως 26 Απριλίου 2026 πραγματοποιήθηκαν 16.383 έλεγχοι, με τις παραβάσεις να φτάνουν τις 1.288 για οδηγούς και τις 144 για επιβάτες.

Η πλειονότητα αφορά, όπως αναμενόταν, αναβάτες δικύκλων, ωστόσο αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία παραβάσεων σε χρήστες Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (Ε.Π.Η.Ο.), μια κατηγορία που αυξάνεται διαρκώς στους δρόμους των πόλεων.

Η γεωγραφική κατανομή δείχνει ξεκάθαρα πού εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η Αττική συγκεντρώνει 664 παραβάσεις, σχεδόν τις μισές από το σύνολο.

Ακολουθούν:

150 στη Δυτική Ελλάδα

107 στα Ιόνια Νησιά

89 στην Κρήτη

82 στη Θεσσαλονίκη

78 στο Νότιο Αιγαίο

73 στη Θεσσαλία

57 στην Πελοπόννησο

35 στη Στερεά Ελλάδα

29 στην Ήπειρο

28 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

23 στην Κεντρική Μακεδονία

13 στο Βόρειο Αιγαίο

4 στη Δυτική Μακεδονία

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το πρόβλημα δεν είναι τοπικό, αλλά πανελλαδικό. Με τον νέο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας Ν. 5209/2025, το πλαίσιο γίνεται σαφώς πιο αυστηρό:

-350 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες για οδηγούς δικύκλων

-350 ευρώ πρόστιμο για επιβάτες χωρίς κράνος

-30 ευρώ πρόστιμο για οδηγούς Ε.Π.Η.Ο.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση υποτροπής, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Παρά την αυστηροποίηση, το ζητούμενο δεν είναι οι κυρώσεις. Είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Το κράνος εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται από αρκετούς ως «προαιρετικό», ειδικά σε μικρές αποστάσεις ή μέσα στην πόλη. Η πραγματικότητα όμως δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, καθώς τα περισσότερα σοβαρά ατυχήματα συμβαίνουν ακριβώς εκεί στις καθημερινές, «χαλαρές» μετακινήσεις.



Related Articles

Σε ποια Περιφέρεια της Ελλάδας η Τροχαία έκοψε πάνω από 1.170 κλήσεις;

Οι στοχευμένοι έλεγχοι της Τροχαίας δεν περιορίζονται μόνο στην πρωτεύουσα αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο λοιπόν ειδικού τροχονομικού

Πάνω από 200.000 οδηγοί ενημερώνονταν για τα μπλόκα της Τροχαίας – Ποιο κόλπο είχαν βρει

Ίσως έχει τύχει να σας «παίξουν τα φώτα» οδηγοί από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας για να σας προειδοποιήσουν ότι παρακάτω

Ταινίες με καταδιώξεις και βιντεοπαιχνίδια αυτοκινήτων δημιουργούν επικίνδυνους οδηγούς

Μια ιδιαίτερα σημαντική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.000 εφήβους που αρέσκονται σε βιντεοπαιχνίδια, τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφίες ταινίες με κεντρικό