Breaking News

Σε ποια χώρα κάνουν πάταγο τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα;

Σε ποια χώρα κάνουν πάταγο τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα;

Μπορεί στην Ελλάδα να βλέπουμε σπάνια αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα (για πολλούς λόγους όπως τιμές, κρατικά κίνητρα και δίκτυο φόρτισης), ωστόσο σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα είναι αρκετά δημοφιλή.

Στη Νορβηγία λοιπόν ένα στα τρία αυτοκίνητα που πουλήθηκαν το 2018 ήταν ηλεκτροκίνητο. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική άνοδος τους στη σκανδιναβική χώρα, καθώς το 2013 οι πωλήσεις τους αντιπροσώπευαν μόλις το 5,5%, το 2017 το 20,8%, ενώ το 2018 έφτασαν το 31,2%.

Αν μάλιστα συμπεριλάβουμε και τα plug-in υβριδικά (έχουν κινητήρα εσωτερικής καύσης, μπαταρίες και ηλεκτροκινητήρα, ενώ φορτίζουν στην πρίζα), τότε το ποσοστό σκαρφαλώνει στο 49,1%.

Συνολικά την προηγούμενη χρονιά στους δρόμους της Νορβηγίας κυκλοφόρησαν 46.092 καινούργια ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, ενώ τα πετρελαιοκίνητα έκανα βουτιά 28% και τα βενζινοκίνητα 17%. Ακόμα και τα πιο σχετικής τεχνολογίας υβριδικά μοντέλα υποχώρησαν κατά 20%. Αυτό βέβαια είχε ως αποτέλεσμα οι  συνολικές πωλήσεις αυτοκίνητων το 2018 στη Νορβηγία να υποχωρήσουν κατά -6,8%, καθώς δε ξεπεράστηκαν οι 147.929 μονάδες.

Πρώτο σε ζήτηση στη Νορβηγία το 2018 ήταν το αμιγώς ηλεκτροκίνητο Nissan Leaf, ενώ η Tesla κατέγραψε 8.623 πωλήσεις. Η κυβέρνηση της Νορβηγίας έχει θέσει στόχο να τερματίσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης μέχρι το 2025, ώστε  να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση και όπως φαίνεται βρίσκεται σε αρκετά καλό δρόμο. Για το λόγο αυτό άλλωστε απαλλάσσει τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα από τους περισσοτέρους φόρους, ενώ παρέχει σε αυτά δωρεάν φόρτιση και στάθμευση.



Related Articles

«Κινούμαι Ηλεκτρικά 2»: Μέχρι τον Απρίλιο του 2024 παρατείνεται η κρατική επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού οχήματος

Ενισχύεται το Πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», που αφορά στη χορήγηση κινήτρων για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων από ιδιώτες. Η τροποποίηση Κοινής

Το εναλλακτικό όχημα για αστικές μετακινήσεις

Ένα νέο ηλεκτροκίνητο όχημα για την πόλη παρουσίασε ο Όμιλος PSA. Ο λόγος για το EU-LIVE (Efficient Urban Light Vehicle),

Το οικολογικό παγωτό της Nissan (video)

Περπατάτε σε κάποιο παραλιακό δρόμο τώρα το καλοκαιράκι και βλέπετε σταθμευμένο ένα βαν που λειτουργεί ως καντίνα για την πώληση