Breaking News

Οι αερόσακοι μετακομίζουν έξω από το αυτοκίνητο

Οι αερόσακοι μετακομίζουν έξω από το αυτοκίνητο

Τα πάνω-κάτω ή μάλλον τα μέσα-έξω φέρνει η ΖF σε ότι αφορά την τοποθέτηση των αερόσακων στα αυτοκίνητα.

Αρχικά να πούμε ότι η ΖF μας είναι γνωστή ως προμηθεύτρια αυτόματων κιβωτίων σε αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες. Ωστόσο φαίνεται ότι ασχολείται και με άλλα πεδία, καθώς στο συμπόσιο «Αερόσακοι 2018» που πραγματοποιήθηκε στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας τον περασμένο Νοέμβριο παρουσίασε μια καινοτόμα τεχνολογία.

Ο λόγος για τους πρώτους αερόσακους που τοποθετούνται εξωτερικά του αυτοκινήτου και συγκεκριμένα στις πλευρικές του επιφάνειες. Προφανώς οι εν λόγω αερόσακοι δεν ενεργοποιούνται μετά τη σύγκρουση, αλλά πριν από αυτή. Πώς επιτυγχάνεται αυτό;

Μέσω αισθητήρων LiDAR, ραντάρ και καμερών που παρακολουθούν συνεχώς την κίνηση πλευρικά του οχήματος και μόλις εντοπίσουν επερχόμενη σύγκρουση δίνουν εντολή και οι εξωτερικοί αερόσακοι ενεργοποιούνται εντός 10 χλστ. του δευτερολέπτου.

Βασικός στόχος των εξωτερικών αερόσακων είναι να απορροφούν την δύναμη της σύγκρουσης, ενώ σύμφωνα με τη ZF μειώνουν τους κινδύνους εισβολών στην καμπίνα μέχρι και 30%. Ταυτόχρονα μειώνουν τα επίπεδα τραυματισμού των επιβατών κατά 20-30%. Η ZF εκτιμά ότι τα επόμενα δυο χρόνια οι πρώτοι εξωτερικοί αερόσακοι θα τοποθετηθούν στα αυτοκίνητα.

Υπενθυμίζουμε ότι αντίστοιχη ιδέα είδαμε πριν από μερικά χρόνια από τη Volvo, η οποία στο V40 τοποθετούσε αερόσακο πεζού. Εμφανίζονταν στη βάση του εμπρός παρμπρίζ όταν οι αισθητήρες του προφυλακτήρα εντόπιζαν επαφή με πεζό.



Related Articles

Πωλείται η BMW 850Ci του σουλτάνου

Τη Σειρά 8 της BMW σίγουρα τη γνωρίζετε, τι ξέρετε όμως για τη χώρα Σουλτανάτο του Μπρουνέι; Τι σχέση έχουν

Επανακυκλοφορούν γνήσια ανταλλακτικά για το Nissan Skyline

Η Nissan δε ξεχνά τα παλιότερα μοντέλα της που άφησαν ιστορία και φροντίζει να τα τροφοδοτεί με γνήσια ανταλλακτικά, ώστε

Το Lada που έφτασε το μισό εκατομμύριο

Ένα νέο ρεκόρ σημείωσε στις 12 Νοεμβρίου το Lada Vesta, καθώς η  συνολική παραγωγή του έφτασε στον αριθμό ορόσημο των