Breaking News

Άσκηση της E.K.A.M για την αντιμετώπιση λεωφορειοπειρατείας

Άσκηση της E.K.A.M για την αντιμετώπιση λεωφορειοπειρατείας

Ίσως να θυμάστε ότι στη χώρα μας έχουν συμβεί κρούσματα λεωφορειοπειρατείας στο παρελθόν. Για το λόγο αυτό λοιπόν οι Αρχές πρέπει να είναι προετοιμασμένες και κατάλληλα εκπαιδευμένες για ανάλογα περιστατικά.

Στο πλαίσιο αυτό η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.) της Ελληνικής Αστυνομίας, συμμετείχε σε διασυνοριακή άσκηση λεωφορειοπειρατείας με την κωδική ονομασία “AΤLAS COMMON CHALLENGE 2018”.

Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου «ATLAS» από 9 έως 10 Οκτωβρίου 2018. Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης οι Αντιτρομοκρατικές Ειδικές Μονάδες της Βουλγαρίας (COBT), της Ρουμανίας (SIAS & BSIJ) και της Κύπρου (Ε.Α.Ο.), ενώ συνολικά στο σενάριο έλαβαν μέρος 100 στελέχη των Μονάδων και 200 περίπου αστυνομικοί άλλων υπηρεσιών.

Το σενάριο διήρκησε 21 ώρες και περιλάμβανε περιστατικό ομηρείας σε λεωφορείο εντός της ελληνικής επικράτειας. Στη συνέχεια το λεωφορείο πέρασε τα σύνορα  μέσω του τελωνείου του Προμαχώνα, με τη συνοδεία-παρακολούθηση ομάδων της Ε.Κ.Α.Μ. και βρέθηκε σε πόλη της Βουλγαρίας. Εκεί οι λεωφορειοπειρατές απαίτησαν λόγω βλάβης αντικατάσταση του λεωφορείου με δύο άλλα.  Το λεωφορείο ταξίδεψε έπειτα σε πόλη της Ρουμανίας, όπου εκεί πραγματοποιήθηκε επιτυχής επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 6 ακόμη διασυνοριακές ασκήσεις ευρείας κλίμακας σε χώρες της Ευρώπης, με τη συμμετοχή όλων των Μονάδων – μελών του Δικτύου «ATLAS», χωρισμένες κατά ομάδες οι οποίες ανέλαβαν την υλοποίηση ενός αντίστοιχου σεναρίου (AIRPLANE HIJACKING SCENARIO, NAVAL SCENARIO, MASS HOSTAGE SCENARIO, METRO SCENARIO, CBRN SCENARIO, LAND SEA SCENARIO).

Επισημαίνεται ότι η Ε.Κ.Α.Μ. είχε αναλάβει τον ρόλο της συντονίστριας Μονάδας στην άσκηση της λεωφορειοπειρατείας και συμμετείχε με τη διάθεση 37 στελεχών της. Επιπρόσθετα στέλεχος της είχε οριστεί ως σύνδεσμος στο επιχειρησιακό κέντρο της Europol (OPS Room) στη Χάγη της Ολλανδίας, με σκοπό την άμεση ενημέρωση Ανώτατων Ευρωπαίων Αξιωματούχων.

Δημήτρης Κεχαγιάς

Δημήτρης Κεχαγιάς



Related Articles

Σε ποια πόλη θα απαγορευτεί η κυκλοφορία παλαιοτέρων πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων;

Αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας σε παλαιότερα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, ώστε να περιορίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση στα αστικά

Όταν η Βίκυ Καγιά διαφήμιζε τη Lancia Ypsilon (video)

Από τα πιο πολυσυζητημένα φετινά τηλεοπτικά πρόσωπα είναι αναμφισβήτητα η Βίκυ Καγιά, πρώην μοντέλο και νυν παρουσιάστρια. Από το χώρο

Δωρεά 2 εκατ. δολαρίων στους σεισμόπληκτους Τουρκίας και Συρίας από την Hyundai

Οι σκηνές απόλυτης καταστροφής από το φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία και τη Συρία έχει προκαλέσει παγκόσμια θλίψη.